Itse ompelija

Täällä ompelukoneiden takana touhuaa Tiia – kangasholisti, neulootikko ja ylipäänsä käsitöiden ikuinen ystävä. Rakkaus käsillä tekemiseen on periytynyt meidän perheen naisilla ja miehillä jo pitkään, enkä minäkään näköjään puusta ole kovin pitkälle pudonnut. 

Rakastan etenkin lastenvaatteiden ompelua, varsinkin, jos saan pyynnöstä luoda jotain, mikä lasta ilahduttaa. Monet fantasia-asut ovatkin jo tutuilla ja omilla muksuilla kaapeissa. 

Pidän myös itseni haastamisesta, ja pieni perfektionisti nostaa aina päätään kun kohtaan uusia ideoita ja haasteita. Haasteita tuovatkin monet korjausompelut, joissa saa välillä tehdä luoviakin ratkaisuja. 

Häärääjä koneiden takana

Neulasen löytyminen heinäsuovasta

Nuorempana sitä enemmän neuloi ja virkkasi, mutta pikkuhiljaa aikuisiällä alkoi myös ompeleminen löytyä uudelleen omien lasten syntymän jälkeen. Pienten lasten äitinä alkoi ravintola-ala tuntua vaikealta. Halusin normaalimman arjen lapsilleni, joten päätin, että nyt on aika jättää ravintolapäällikön pesti ja lähteä opin tielle viimeisen kerran. Rakkaudesta ompelemiseen päällimmäiseksi haaveissa nousi mittatilausompelijan tutkinto. Olin vuosia ommellut jo harrastuksena, ja samalla itse opiskellut erilaisia ompelutekniikoita ja tutustunut materiaaleihin ja koneisiin. Omat koneetkin oli jo valmiina. Kouluun hakiessa minulla oli jo ylioppilastutkinto ja restonomin amk-tutkinto pohjalla. Pääsin lähimpänä sijaitsevaan ompelualan kouluun Helsingin Merihaan Stadin ammattiopistoon. Huomasin koulun alkaessa, että olin edistynyt itseopiskellessa jo niin hyvin, että minut siirrettiin ensimmäisenä vuonna edistyneiden oppeihin. Kaksi aiempaa tutkintoa antoivat myös vapauksia, joten sain hyväksiluettua kaikki perusaineet, ja pääsin suoraan keskittymään uuden oppimiseen ja ompeluun. 

Kouluaikana haaveeni täsmentyi niin, että halusin olla ompelija ja omistaa yrityksen. Yrittäjänä voisin tehdä töitä kotoa käsin, ja muokata aikatauluja lastenkin aikatauluihin sopiviksi. Koulussa panostin tämän innoittamana yrityskursseihin, mittatilausompeluun, korjausompeluun ja kiertotalouteen tutustumiseen, koska näistä koin olevan eniten hyötyä tulevalle yritykselleni. Tulevan yrityksen arvot löytyivätkin helposti sitä kautta. Sydäntä lähellä on aina ollut kierrätys ja nyt uutena juttuna joukkoon pääsi kiertotalous. Yritykseni kautta pääsen panostamaan näihin arvoihin, jotka ovat tällä hetkellä myös globaalisti pinnalla. 

Mittatilausompelijaksi valmistuin vuonna 2019 lähes täydellisin arvosanoin. Saman vuoden marraskuussa, heti valmistuttuani, perustin vihdoin pitkään suunnittelemani Ompelimo Neulasen, ja olen nyt toiminimiyrittäjänä Porvoossa. Valitsin yritykseni arvojen pohjalta korjausompelusta pääelinkeinon, jota tuen alihankintatöillä ja muutamilla mittatilaustöillä ja omilla tuotteilla. Mittatilausvaatteet ovat myös kestävän kehityksen tuote, kannattaa panostaa vaatteen laatuun, kestävyyteen, monikäyttöisyyteen ja istuvuuteen, eikä ostaa halvalla jotain mikä hajoaa ja kulahtaa nopeasti. Mittatilaustekstiilit ovatkin täsmäisku asiakkaan tarpeisiin. Näiden palveluiden lisäksi ideoin koko ajan kierrätystuotteita ja zero waste-tuotteita, joiden ideana on vähentää ompelusta syntyvää hävikkiä sekä käyttää kierrätysmateriaaleja. Muutamia prototyyppejä jo löytyykin omaksi iloksi, näistä näette välillä kuvia sosiaalisessa mediassani. Tulevaisuudessa aion panostaa näihin vielä enemmän ja pyrin saamaan verkkokaupan pystyyn, jotta muutkin pääsevät näistä nauttimaan. Vähennetään roskan määrää näin yhdessä! 

Perheestäni sen verran, että täällä työhuoneeni ympärillä pyörii myös pieni punapää ja ja toinen vähän isompi pellavapää. Nämä pojat pitävät minua ja miestäni monesti päiväkodin ja koulun jälkeen kiireisenä, mutta vapauteni yksinyrittäjänä antaa minulle aikaa tehdä töitä myös iltaisin. Arki-iltoina ja joskus viikonloppuinakin otan vastaan sovituksia ja muitakin töitä, ja joskus uteliailla pojilla tuntuu olevan paljon asiaa juuri siinä hetkessä. Ethän siis ihmettele, jos oven avaa äidin apuri, kun aina itse en ehdi laskea neuloja tarpeeksi nopeasti käsistäni. Nämä kaksi saattavat aiheuttaa ajoittain myös hiukan aikataulumuutoksia, joista pyrin ilmoittamaan Facebookissa ja Instagramissa ja täällä nettisivuilla. Välillä saatat ovella nähdä myös mieheni, joka vuorotyönsä johdosta saattaa olla kotosalla päiväsaikaan. Meillä ei ole täällä lemmikkejä, emmekä ole tupakoijia, haju ja karvahaitat on siis ihan minimissään. 

Pienet apurini